Szívesen megtanulnád, hogyan készíthetsz otthon igazi, ropogós héjú, könnyed, levegős bélzetű kovászos kenyeret? Akkor ezen a workshopon a helyed!

***

Úgy gondoljuk, a kovászos pékáruknál nincsen jobb és egészségesebb választás, az EMMAROZS tervezése is ezzel a gondolattal indult, de elsőre biztosan bonyolultnak tűnhet az elkészítésük. Pici háttértudással és gyakorlással azonban otthon is mindenféle különleges eszköz és alapanyag nélkül süthetünk ilyen finomságokat.
Egy tematikus workshop keretében szeretnék nektek segíteni az alapok elsajátításában és bevezetünk titeket a kovászolás minden fortélyába.

A workshop tematikája:
A 4 órás workshopon az alapoktól vezetünk be titeket a kovászolás világába. Mindent megbeszélünk a kovászról, a helyes kovász gondozásról, megnézzük milyennek kell lennie, milyen állapotban kell felhasználni, kitérünk az esetleges nehézségekre, felmerülő problémákra és azok megoldásaira.
Mindenki kap kovászt, aminek az első frissítését együtt fogjuk megcsinálni, így otthon már tudni fogjátok mi a teendő.A kovász után rátérünk a kenyérsütésre, minden elméletet átbeszélünk, minden lépést, mozzanatot bemutatunk és mindenki ki is próbálja ezeket saját tésztán. A tanfolyamon mindenki egy hagyományos fehér kenyeret készít el. Dagasztunk, laminálunk, hajtogatunk, formázunk. Mivel a kovászos kenyér kelesztése hosszú idő, a tésztát mindenki hazaviheti és otthon fejezheti be.

Ahhoz, hogy a tésztaérés minden fázisát a megfelelő állapotban meg tudjunk nézni, mindenkinek egy megkelesztett tésztát készítünk, amit megformázunk és kis fa szakajtóban vihettek haza, majd otthon süthetitek ki. Ezen kívül mindenki kap egy saját megkelesztett veknit is, amit a tanfolyamon fogunk bemetszeni és megsütni, szóval frissen sült kenyérrel fogtok hazaindulni.
A fa szakajtót a tésztához, valamint a befőttes üveget a kovászhoz mi biztosítjuk nektek. 1db tiszta konyharuhát a szakajtó béleléséhez és 1db ételhordós dobozt hozzatok a bedagasztott tésztának
A workshopon frissen sült kovászos kenyérrel, kencékkel, harapnivalókkal, frissítőkkel és finom kávéval várunk titeket.

*****

Jánosi Szabina hozta létre a MekKelek Projektet valamint a @szabinajanosi Instagram közösséget. A kovászolással 5-6 éve találtak egymásra és azóta kapcsolatuk töretlenül virágzik. Bár biomérnök, és sok éve tudott a kovász létezéséről, működésének mivoltáról, mindaddig nem érezett késztetést a kipróbálására, amíg végérvényesen meg nem elégelte a boltokban kapható kenyerek borzalmas minőségét. Nincs más hátra, itthon kell készítenem a pékárukat – mondta. Nem akarta elfogadni, hogy egy kenyér csak akkor lehet egészséges, ha ilyen-olyan szénhidrátcsökkentett lisztből készül. Bővebben róla:
MekKelek projekt
Facebookon
Instán