A 444 immáron fél-negyedszázados történetének második gasztrokulináris megafesztiváljára, a tavalyi, méltán világsikert aratott halfesztivál kvázi-folytatására invitáljuk önöket az etyeki Plus 52 Event&Gastro Hallba, 2025. október 25-re. 

Ezúttal a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsa (röviden: Türk Tanács; 2021 óta: Türk Államok Szervezete) megalapításának kerek 16. (négyzetszám!) évfordulójáról kívánunk megemlékezni, közép-ázsiai jellegű fogásokkal.

Adorjányi Máriusz barátunk, a Nyárspolgár BBQ szabadtűzi tanszékvezetője, a posztszovjet közép-ázsiai konyhák kitűnő ismerője készít teljesen autentikus eszközökkel plovot. A plov Üzbegisztán kvázi nemzeti étele, perzsa eredetű és népszerű az egész régióban Azerbajdzsántól Tádzsikisztánig. Főbb hozzávalói: birkafaggyú, birkahús, sárgarépa, hagyma, rizs, fűszerek. Máriusz most a dusanbei (tehát tádzsik) variációra készül (itt egy helyszíni videó, recepttel), birka helyett marhahússal.

A Plus52 házigazdája, Stoller Márton az idei Gourmet Fesztiválon nagy sikert aratott velős pirítósát készíti előételként, és még micset is, ami „román” vagy erdélyi húsételként ismert, de közép-ázsiai, arab-perzsa eredetű, a köfték, kebabok egyik változata, amely török közvetítéssel került kelet-európába illetve a balkánra különböző formákban.

Jómagam pedig, bájos segítőimmel hegesztenék egy vegetariánus fogást, közép-ázsiai stílusú zöldségragut, paprikákból, paradicsomokból, padlizsánokból, csicseriborsóból meg ami épp adódik.

Végül bedobnánk még egy baszk sajttortát, aminek semmi köze ugyan közép-ázsiához, de stílusban jól megy a többi fogáshoz, és elég könnyen elkészíthető.

Kávékalmár Gábor elhozza valamelyik legújabb, küllemesztétikailag szobor értékű gépét, ikonikus dugattyús fejjel, alapos előáztatással és könnyfacsaró nyomásprofillal, úgyhogy lesz kávé is. 

Ennyi a gasztroprogram, a többi zsezsgés, beszélgetés, miegyebezgetés.

Még egyszer a fontosabb adatok:

  • Időpont: 2025.10.25. 13:00 -18:00 
  • Helyszín: Plus 52 Event&Gastro Hall (cím: Kálvária tér 1, Etyek 2091, Magyarország) 
  • Fontos tudnivaló: a program (részben) kültéri, tessék melegen öltözni!

Uj Péter, főszerkesztő, segédsámán, a rendezvény koncepciócárja

 A rendezvényről kép- és hangfelvételt készítünk, a műsorváltozás jogát fenntartjuk. A belépő díja tartalmazza az ebéd árát is 25.000 Ft/db értékben.