A nagy koffein séta – Ébrentartó növények tematikus szakvezetés


Mindenki tudja, hogy a kávéban van koffein. A kávé azonban nem az egyetlen koffeint termelő növény. A tea, a yerba maté, a kóla dió, a guarana és a kakaó termése vagy egyéb részei is tartalmaznak koffeint. Jelenlegi tudásunk szerint több mint hatvan koffeintermelő növényfaj él a Földön. Hogyan hat a koffein a szervezetünkre? Mit köszönhet a társadalmunk a kávénak és a teának? Valóban boldoggá tesz minket a kakaó és a csokoládé? Mi köze van a kávénak a forradalmakhoz? Hogy néz ki a kakaófa termése? Miért termelnek a növények olyan vegyületet, ami ébren tartja az embereket? A séta során ezekre a kérdésekre is választ kapunk, valamint megsimogatunk több koffeintermelő növényt, megtudjuk, miért van veszélyben a csokoládé, és hogy mi okozza a fehér, zöld, fekete, és vörös teák színét. 

Ezt a sétát azoknak ajánljuk, akik szívesen tudnának többet a koffeinről, annak hatásáról az emberi szervezetre és társadalomra, valamint a koffeintermelő növények botanikai érdekességeiről. 

A sétát Dr Mokos Judit biológus vezeti, aki kutatóként emberi viselkedéssel foglalkozott, jelenleg pedig lelkes kávé- és teafogyasztó. Ezen a sétán a hobbi-botanász oldalát vegyíti viselkedéskutató szakmájával. 

A séta a portáról indul, időtartama körülbelül másfél óra, egy része a szabad ég alatt, egy része a melegházakban lesz, kérjük ennek megfelelően öltözzenek. 

Fotó: Demeter Károly