Dr. Forgács Attila: Kajapara - az ételundor és az ételfóbiák pszichológiája
Időpont: Az előadás 2021. február 28. éjfélig elérhető, és korlátlanul megtekinthető.
Helyszín: Webes közvetítés (az előadás linkjét a jegyvásárláskor kapott e-mailben találod az egyedi jelszavaddal)
Élvezd otthonod kényelméből a Be Smart Klub előadásait! Miért maradnál le izgalmas pszichológiai előadásunkról, ha most weben keresztül közvetítjük Neked; és február 28. éjfélig korlátlanul vissza is nézheted - akár családtagjaiddal, barátaiddal. Bárhol, bármilyen eszközről.
Ezen az estén előadónk, Dr. Forgács Attila gasztropszichológus, szociálpszichológus, klinikai szakpszichológus előadásában többek között az alábbi kérdésekre keressük a válaszokat:
- Honnan eredeztethetők a táplálkozási problémák?– történelmi áttekintés
- Hogyan lehet azonosítani és kezelni az étkezési fóbiát?
- Miért szeretünk és miért utálunk bizonyos ételeket?
- Miért alakul ki az ételundor, vagy ételfóbia?
- Milyen egyéb furcsa evési szokások léteznek?
- Milyen negatív következményei lehetnek?
- Hogyan győzhető le az ételfóbia és az undor bizonyos ételektől?
- Hogyan segíthetünk családtagként, barátként egy ételfóbiával küzdőnek?
Az egészséges táplálkozás titka régóta foglalkoztatja a kutatókat. Nem új a megállapítás, miszerint a megfelelő táplálkozás a "test bölcsessége." Ami azt jelenti, hogy öröklött hajlamként a csecsemő is képes kiválasztani a neki legmegfelelőbb étrendet.
Mára viszont mintha inkább a zűrzavar uralkodna a táplálkozás világában. A modern ember nem azért eszik, mert éhes, sokkal inkább külső ingerek hatására, melyekben a marketing és a média fontos szerepet játszik.
Meglepő, de élnek köztünk olyanok, akik hosszú éveken keresztül csak egyféle ételt esznek, semmi mást. Egy új étellel ki lehetne kergetni őket a világból, hisz attól félnek, hogy valami undorító dolgot kell megenniük. Mások éppúgy félnek például egy marék málnától, mint te a pókoktól, kígyóktól, vagy épp a magasságtól. Ezek az ételfóbia szélsőséges változatai, azonban az elmúlt 40 évben egyre többféle furcsa evési szokás jelent meg, és nehezíti meg sokak mindennapjait: pl. ízundor, összetevőfrász (pl. gluténfóbia), tartózkodás az új ízektől és ételektől, egészségesétel-függőség, stb...
Mindezek lényege, bizonyos ehető összetevők és ízek kerülése, illetve csodavárás más összetevőktől. Az ízérzékelés hátterében különböző pszichológiai mechanizmusok állnak. Az öröklött ízpreferenciákon és ízundoron túl, a személyes tapasztalat és a szociális tanulás hatása is fontos szerepet játszik abban, melyik ételt kedveljük, és melyiket nem. Tarts velünk következő előadásunkon és tárjuk fel együtt a „kajaparák” pszichológiai hátterét.
Előadás megtekintésének menete:
1. Vásárold meg a jegyed!
2. Kattints a visszaigazoló e-mailben kapott egyedi linkre! Nézd akár laptopról, mobiltelefonról, vagy tabletről az előadásunkat.
3. Írd be a visszaigazoló e-mailben kapott egyedi jelszavadat!
4. Élvezd a Be Smart Klub előadást otthonod kényelméből!
5. Nézd vissza az előadást korlátlanul február 28. éjfélig, bárhol, bármikor!
Be Smart Klub és kitárul a világ!